o?YaDUa    Српски     English  
 - Пројекти

Србија и Црна Гора: У потрази за сличностима

План рада конференција
Центар за развој Србије и Пакс Кристи Холандија (Pax Christi Netherlands) су организовали две конференције о односима између Србије и Црне Горе са са насловом: Србија - Црна Гора - у потрази за сличностима, Дијалог као пут у европске интеграције. Прва конференција је одржана у Будви (13-16 септембра 2001), а друга у Београду (11-14 октобра2001).

Циљ конференција је био да се иницира дијалог о односима између Србије и Црне Горе кроз призму процеса регионалне и европске интеграције. Поред тога, задатак је био и да се идентификују заједнички интереси и потребе (у погледу политичке и економске сарадње као и и погледу националних мањина) који ће постојати без обзира на будући статус федерације и степена повезаности две републике.

Учесници конференције били су представници различитих институција СР Југославије као и обе републике чланице, посланици сва три парламента, активисти политичких партија, и невладиних организација.

Истакнути домаћи и страни експерти као и дипломате акредитоване у СРЈ као и представници влада, саветници председника су били говорници који су заједно са учесницима учествовали у дијалогу:

Благоје Граховац - саветник председника Црне Горе, Весна Перовић - Председница Скупштине Црне Горе, Војислав Становчић, Академик САНУ, Гари Колинс (Garry Collins) - ОЕБС, Данијел Цвијетићанин - саветник за економска питања председника СРЈ, Слободан Самарџић - саветник председника СРЈ, Ђорђе Прибиловић - председник Скупштине општине Будва, Жан Пјер Бибек (Jean Pierre Bybeck) - Саветник у Амбасади краљевине Белгије, Зоран Лутовац - Институт за друптвене науке, Игор Лукшић - портпарол Демократске партије социјалиста, Карел Рос (Karel Ros) - Пакс Кристи Холандија, Момчило Перишић - потпредседник владе Републике Србије, Његова екцеленција Кис Кломпенхауер (Kees J.R. Klompenhouwer) - Амбасадор Краљевине Холандије, Петар Ивановић - Центар за предузетништво, Радмила Хрустановић - председница Скупштине града Београда, Рефик Шећибовић - Економски факултет, Срђан Дармановић - Центар за демократију, Тобиас Нол (Tobias Noll) - Konrad Adenauer Shtiftung, Франсоа Фридрих (Francois Friedrich), Савет Европе, Хуго Клијн (Hugo Klijn) - Саветник у Амбасади Краљевине Холандије.

На крају сваке конференције учесници су на радним сесијама након радионица писали декларације са препорукама о решавању проблема у односима између две републике, чланице СРЈ које су пренете средствима јавног информисања као и државним званичницима.

© 2004 www.razvojsrbije.org.rs Центар за развој Србије