o?YaDUa    Српски     English  
 - Пројекти

Образовна промоција демократских вредности - Буквар демократије, друго издање

Две године након реализације истоименог пројекта схватили смо да су потребе друштва и младих за основним знањима и информацијама о демократији потребније него икада. Гледајући дугорочно на развој демократије у Србији, Центар за развој Србије је по други пут организовао серију образовних семинара у 12 градова Србије са идејом промоције демократских вредности међу матурантима средњих школа. Матурантима је том приликом подељено друго, допуњено, издање Буквара демократије - модерног приручника који пријемчивим језиком пружа релевантне информације и услове који се тичу функционисања модерног демократског друштва. Циљ целог пројекта је био да се младим људима који по први пут стичу право гласа покаже како функционише једно грађанско друштво засновано на владавини права, поштовању људских права и тржишној привреди и да се на тај начин допринесе свеукупном развоју демократије у Србији.

Образовни семинари

Образовни семинари су одржани у дванаест градова у Србији - Суботици, Новом Саду, Вршцу, Београду, Крагујевцу, Ужицу, Зајечару, Краљеву, Лесковцу, Нишу, Прешеву, и Прокупљу. Семинарима је присуствовало 1171 матурант ( 50 % оба пола ). Програм семинара је поново обухватио:

  • Интерактивно предавање на тему: Друштво у транзицији - Како изградити демократију
  • Дебату на тему: Демократија против тираније

Предавачи на семинарима су били: проф. др Чедомир Чупић, проф. др Ратко Божовић, проф. др Мирослав Прокопијевић, др Слободан Марковић, мр Славиша Орловић, Ненад Ђорђевић, Драган Добрашиновић и Лазар Марићевић. У дебатама су учествовали чланови дебатног клуба "Отворена комуникација" из Београда и Ниша.

Буквар демократије ( II допуњено издање, прво је објављено 2002. године )

Буквар демократије је доживео своје друго издање и наставља да језиком прилагођеним средњошколцима, представља појмове демократије кроз следећа поглавља: Демократска владавина, Грађанско друштво, Владавина права, Појам људских права, Невладине организације/удружења грађана, Избори и политичке странке, Тржишна привреда, Два столећа борбе за демократски поредак у Србији, Политички систем Србије и Црне Горе, Локална самоуправа и Кривични поступак.

Рецензенти Буквара Демократије су проф. др Вукашин Павловић и проф. др Жарко Требјешанин.

Пројекат је реализован уз помоћ више организација ( Групе 3 - Суботица, Топличког центра за демократију и људска права, Уније синдиката просветних радника Војводине).

Пројекат је реалозован уз подршку Канадске агенције за међународни развој - CIDA и Амбасаде Финске у Београду.

Комплетне текстове другог издања "Буквара демократије" можете наћи на страницама публикације, где се налази и прво издање, у Adobe Acrobat PDF формату.

© 2004 www.razvojsrbije.org.rs Центар за развој Србије