o?YaDUa    Српски     English  
 - Пројекти

Образовна промоција демократских вредности - Буквар демократије, прво издање

Развој демократије је тежак пут који захтева пуно улагања и труда. Прелазак из недемократског у демократско друштво није довољан за успостављање и функционисање правих демократских институција. Да би се то остварило потребни су грађани који ће својим активизмом утицати на позитивне промене у друштву. Гледајући дугорочно на развој демократије у Србији, Центар за развој Србије је организовао серију образовних семинара у 12 градова Србије са идејом промоције демократских вредности међу матурантима средњих школа. Матурантима је том приликом подељено издање Буквара демократије - модерног приручника који пријемчивим језиком пружа релевантне информације и услове који се тичу функционисања модерног демократског друштва. Циљ целог пројекта је био да се младим људима који по први пут стичу право гласа покаже како функционише једно грађанско друштво засновано на владавини права, поштовању људских права и тржишној привреди и да се на тај начин допринесе свеукупном развоју демократије у Србији.

Образовни семинари

Образовни семинари су одржани у дванаест градова у Србији - Суботици, Новом Саду, Вршцу, Београду, Крагујевцу, Узицу, Зајечару, Краљеву, Лесковцу, Нишу, Прешеву, и Прокупљу. Семинарима је присуствовало 1179 матураната. Програм семинара је обухватао:
  • Интерактивно предавање на тему: Друштво у транзицији - Како изградити демократију
  • Дебату на тему: Демократија против тираније
Предавачи на семинарима су били: проф. др Чедомир Чупић, проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Ратко Божовић, др Мирослав Прокопијевић, мр Слободан Марковић, Радован Павловић, Ненад Ђорђевић и Лазар Марићевић. У дебатама су учествовали чланови дебатног клуба "Отворена комуникација" из Београда и Ниша.

Буквар демократије

Буквар демократије је издање Центра за развој Србије које, језиком прилагођеним средњошколцима, на наједноставнији начин представитља појмове демократије кроз следећа поглавља: Демократска владавина, Избори и политичке странке, Владавина права, Грађанско друштво, Тржишна привреда, Историјско наслеђе Србије, Политички систем СРЈ, Локална самоуправа, Људска права и кривични поступак. Буквар демократије је штампан на српском, мађарском и албанском језику. Пројекат је реализован уз подршку министарства просвете и спорта РС и уз помоћ више организација (Канцеларије владе Србије - Контакт Србија, Суботица, Топличког центра за демократију и људска права, Уније синдиката просветних радника Војводине). Финансијку подршку пројекту пружила је Амбасада Сјединјених Америчких Држава у Београду.

Комплетне текстове "Буквара демократије" можете наћи на страницама публикације у Adobe Acrobat PDF формату.

© 2004 www.razvojsrbije.org.rs Центар за развој Србије