o?YaDUa    Српски     English  
 - Пројекти

Заштита права грађана пред Управним Судом - Водич за грађане

Центар за развој Србије уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID) кроз Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт је објавио публикацију: „Заштита права грађана пред Управним судом – Водич за грађане“. Публикацију су написали др Дејан Миленковић и Александар Марићевић, дипл. правник, док је уводну реч написала в.ф. председника Управног суда, Слађана Бојовић. 

Публикација је намењена грађанима и представницима различитих институција и организација када се  у остваривању права која им по закону припадају и обављању делатности сусрећу са незаконитим одлукама односно актима органа управе.

Уколико нисте задовољни одлукама пореске управе поводом пореза или такси, Инспектората за рад, царинских органа,или неке другог од 54 органа државне управе – имате право да проверите њихову законитост код независног арбитра – Управног суда Републике Србије.  Уколико не можете да повратите своју имовину на основу Закона о реституцији, или не добијате дозволу за изградњу или не можете да легализујете некретнине на основу закона или уколико органи локалне самоуправе у вашем случају нису донели акт у складу са законом и важећим прописима – покрените управни спор. Исто се односи на одлуке јавних предузећа и Владиних агенција.

У публикацији ћете наћи практичне савете како да остварите ваша права у поступку пред Управним судом, како да саставите тужбу као физичко или правно лице. Сазнаћете како да се изборите у случају „ћутања администрације“.

У оквиру пројкта одржане су промоције у четири града у Србије где Управни суд има своја одељења, у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Сад, где су присутни грађани и представници организација и институција добили штампане примерке публикације.

Партнери у имплеметирању пројекта су били: Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима града Београда, НВО «Millenium», Новосадска новинарска школа и  «Protecta» из Ниша.

 


© 2004 www.razvojsrbije.org.rs Центар за развој Србије